dimarts, 28 d’octubre del 2014

FEM PANELLETS

Aquí us deixem la nostra recepta de panellets, per si algú de vosaltres s'anima a fer-los amb els nens i els podeu compartir amb els amics.

INGREDIENTS PER A LA BASE:
     1Kg. d'ametlla crua molta
     800 gr. de sucre
     600 gr. de patata o moniato
     La pell d'una llimona.


PREPARACIÓ
    Amb aquests ingredients es prepara la pasta que servirà de base per a diferents classes de panellets.
Bulliu les patates amb pell; un cop toves, escorreu-les, peleu-les i prepareu un puré mentre encara són calentes. Quan hàgiu aconseguit el puré, deixeu-lo refredar completament. A continuació, afegiu-hi el sucre, l'ametlla mòlta i la pell de llimona. Amb una forquilla barregeu la massa sense remoure-la excessivament perquè no s'estovi, fins que quedi ben uniforme. Ja està llesta la massa que serveix de base per a qualsevol tipus de panellets que vulgueu fer. Per treballar aquesta massa i donar forma als diferents panellets, cal que us empolseu les mans amb farina per evitar que se us enganxi.

... DE PINYONS   Ingredients:  Pinyons i ou.
    Preneu trossos de massa i fer-ne boles petites, passeu-les per la clara de l'ou i cobriu-les de pinyons. Col·loqueu els panellets a la safata i pinteu-los pel damunt amb el rovell de l'ou.

... DE COCO  Ingredients: Coco ratllar i ou.
     Barregeu la mateixa quantitat de massa i de coco ratllat (no en pes sinó en volum) Un cop ho heu barrejat bé, preneu boles de massa, doneu-los forma de piràmide i arrebosseu-les amb coco ratllat pel damunt i farina per sota. Pinteu les puntes de les piràmides amb rovell d'ou. Col·loqueu-les a la safata.

... D' AMETLLES Ingredients: Granet d'ametlla i ou.
    Amb la massa feu unes petites barretes rectangulars. Passeu només la part del damunt per la clara d'ou i arrebosseu la part de sota amb farina. Col·loqueu-les a la safata.

...COCCIÓ 
    Una vegada heu col·locat els panellets en una safata, untada prèviament amb margarina, els coureu al forn a temperatura forta (225-250 graus) de 8 a 10 minuts.

             ORIGEN DE LA TRADICIÓ DELS PANELLETS.

   L'origen de menjar panellets per Tots Sants no està clar. Alguns diuen que prové de rituals de caràcter sacramental, altres afirmrn que van ser els àrabs qui van introduir els dolços amb atmetlles i sucre, fins i tot algun es refereix a una justificació purament nutritiva,segons la qual les postres calòriques ajudaven antigament a acumular energies davant del fred i de les penúries de l'hivern.
   Sigui com sigui, a Catalunya per Tots Sants la tradició es menjar castanyes, moniatos i panellets, si pot ser ben regat amb un vi dolç. I aquesta tradició ben nostra, que ja s'ha estès cap a altres territoris de l'Estat, gaudeix Catalunya de la consideració d'especialitat tradicional garantida (ETG), un distintiu gastronòmic que reconèix el seu caràcter artesanal i una elaboració a partir de matèries primeres de qualitat, com les atmetlles, el sucre, els pinyons, les avellanes,etc.
   Tot i que els panellets de pinyons són els més clàssics i sol.licitats -també són els més cars- n'hi ha d'altres tipus, com els de coco, avellanes, taronja, llimona, cafè, maduixa... que fan les delícies  dels paladars més exigents. I fins i tot els darrers anys, hi ha pastissers que s'han atrevit amb gustos nous per renovar i donar un toc de modernitat a la tradició: proveu de trobar-ne de festuc, de fruita de la passió, kiwi, litxi, pinya, maracujà... i a veure que en penseu! Sempre a partir de la base de massapà, les combinacions son gairabé il.limitades.


   Desitgem que gaudiu molt d'aquesta tradició tan nostra!








 

1 comentari: